Vodstvo SB Nova Gorica po petih odpovedih išče rešitve

Direktor Splošne bolnišnice Nova Gorica Dimitrij Klančič in predstojnik kirurškega oddelka Danijel Fišer sta komentirala odpovedi delovnega razmerja petih kirurgov, kar predstavlja resen izziv za bolnišnico. Kljub odpovedim vsi kirurgi še vedno opravljajo svoje delo, resnejših pogovorov pa še niso opravili, prav tako še niso odpovedali operacij.

Direktor bolnišnice Dimitrij Klančič je pojasnil: “Ta trenutek predvsem razmišljamo, kako naprej. Danes je ožje vodstvo skupaj s predstojnikom kirurške službe iskalo in še išče rešitve za naprej. Razpisi bodo objavljeni, pogovori s kirurgi bodo sledili v prihodnjih dneh, doslej še ni bilo časa za to.”

“Odpovedi, ki so se zgodile brez opozorila, vsekakor jemljem kot resno dejanje,” je dejal Klančič. Dva kirurga sta iz abdominalne kirurgije, trije pa iz travmatologije. Odpovedi so velik udarec šempetrski kirurgiji, vpliv na bolnike pa bodo skušali omejiti. Po njegovih besedah so se vse odpovedi zgodile brez pojasnila. Odpovedni rok je dva meseca, v kratkem bosta specialistični izpit opravila dva nova kirurga, obenem potekajo pogovori s sosednjimi bolnišnicami.

Slovensko zdravstvo je v turbulentnem času in v prihodnjih dneh se utegnejo zgoditi še kakšne odpovedi, je poudaril Klančič.

Možnost pogodbenega dela

“Za delovanje kirurškega oddelka ta dogodek pomeni pretres,” je dejal predstojnik kirurškega oddelka Danijel Fišer. Natančnih rešitev trenutno ni mogoče podati, prav tako je v tem trenutku težko reči, koliko, če sploh, bo odpovedi operacij, saj delo kirurgov vsaj v tem trenutku zagotavlja odpovedni rok in trenutno vsi opravljajo svoje delo. Kljub zadnjim dogodkom in zdravniški stavki v bolnišnici ne prihaja do večjih zamud na račun stavke, je povedal Fišer.

Po njegovih besedah je čisto možno, da bodo v bolnišnici nekdanji zaposleni delali kot pogodbeni sodelavci, kakor se to dogaja na radiologiji. “Zato se mi zdi smiselno, da je v vsaki ekipi znotraj vsake stroke nekaj zdravnikov, ki peljejo zadevo naprej ne zgolj v smislu opravljanja storitev, ampak razvoja bolnišnice,” je zaključil Fišer.

Klančič ni želel komentirati, ali je pri odpovedih šlo za odgovor na predlagano novelo zakona, ki bi strožje razdelila javno in zasebno zdravstvo, vendar je izrazil zaskrbljenost za prihodnost bolnišnice in potrebo po stalnem kadru za nadaljnji razvoj bolnišnice ter delo z novimi aparaturami in postopki.

[Vir: STA]; Portal24; Foto:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja