Volilna kampanja se zaključuje: Opolnoči nastopi volilni molk

Volilna kampanja pred nedeljskimi volitvami v Evropski parlament in tremi posvetovalnimi referendumi se končuje. Opolnoči bo nastopil volilni molk, ki bo trajal do zaprtja volišč v nedeljo. Mnogi so že glasovali predčasno.

V zadnjem dnevu kampanje, ki se je začela 9. maja, bodo stranke in kandidati še zadnjič poskušali prepričati volivce. Danes so napovedani številni dogodki, kjer bodo kandidati predstavljali svoje programe in se družili z volivci. Enomesečno kampanjo so zaznamovale predvsem notranjepolitične teme in medsebojna obtoževanja, kljub temu pa so bila v ospredju tudi vprašanja priznanja Palestine, migracij in zelenega prehoda. Kampanja se bo uradno končala opolnoči, ko bo nastopil volilni molk, ki bo trajal do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča.

Od torka do četrtka je bilo možno glasovati predčasno. Predčasnega glasovanja se je udeležilo 3,7 odstotka volilnih upravičencev, kar je 59.097 ljudi. To je skoraj dvakrat več kot pred petimi leti, ko je predčasno glasovalo 31.356 volivcev oz. 1,84 odstotka volilnih upravičencev. Poleg evropskih volitev bodo volivci glasovali tudi na treh posvetovalnih referendumih. Izražali bodo mnenja o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah ter rabi konoplje. Okrajne volilne komisije so za zdaj objavile podatke o udeležbi na referendumu o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, kjer se je predčasno izreklo 58.981 ljudi.

Podatki o volilni udeležbi bodo objavljeni v nedeljo po zaprtju volišč, tako za evropske volitve kot tudi za vsak referendum posebej.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja