Vrtičkanje: Ta zelišča bi morali vedno saditi skupaj

Uporaba svežih zelišč z vašega vrta lahko izboljša katero koli jed (ali koktajl) in je veliko bolj priročna kot obisk trgovine. Če pa ste začetnik pri gojenju zelišč, je dobro vedeti, katera zelišča lahko posadite skupaj.

“Ko gojim zelišča, imam vedno v mislih hrano,” pravi Stephanie Lucas, direktorica vrtnarstva in operacij za Madison Square Park. “Zelišča so lepa, dišijo in so praktično uporabna v kuhinji. Mislim, da je najbolje poiskati kombinacije zelišč, ki odlično rastejo skupaj in jih lahko skupaj uporabimo v obroku.”

Lucas je priporočila štiri kombinacije zelišč, ki jih morate vedno posaditi drugo ob drugem za največje koristi, ter nekaj nasvetov, kako jih pravilno negovati.

Timijan, drobnjak, bazilika, peteršilj in origano

“Te rastline bodo uspevale v enakih pogojih in so popolne začimbe za najrazličnejše jedi,” pravi Lucas. Dodaja, da so to zelišča, ki jih želite potresti po domači pici ali kateri koli jedi s piščancem.

Meta, bazilika in koriander

Ta tri zelišča uživajo v soncu in vlažni zemlji, vendar Lucas opozarja, da je lahko meta nekoliko izbirčna z drugimi rastlinami. “Meta je lahko agresiven pridelovalec na vrtu,” pravi. “Lepo se bo ujemala z drugimi rastlinami, če jih gojimo v posodah.”

Rožmarin, žajbelj, sivka

Vse te tri rastline uspevajo, če jih posadimo eno ob drugi, saj dobro uspevajo v podobnih suhih razmerah s polnim soncem. “V nekaterih podnebjih so lahko trajnice, kar omogoča leta neprekinjenega uživanja,” pravi Lucas. Poleg tega imajo vsi dodaten bonus močne, prijetne dišave.

Kamilica, meta in melisa

“Te rastline lahko gojimo v zemlji ali posodah in jih posušimo, da uživamo vse leto,” pojasnjuje Lucas. “Vsi trije proizvajajo cvetove, ki jih obožujejo čebele in opraševalci.”

Kako skrbeti za svoja zelišča

Lucas pravi, da se lahko vsa ta zelišča gojijo v loncih ali na tleh, vendar ima vsako svoje posebne zahteve glede nege, ki jih je treba upoštevati glede na količino potrebne sončne svetlobe, vrste tal in ali potrebujejo gnojilo ali ne.

  • Meta: Potrebuje polno sonce do delne sence in dobro odcedna tla. Meta bo bolj okusna, če odstranimo cvetove, kar ohranja rastlino v rasti in živahnosti.
  • Kamilica: Potrebuje polno sonce do delne sence in dobro odcedna tla. Ne potrebuje gnojila.
  • Melisa: Potrebuje vlažna, dobro odcedna tla.
  • Drobnjak, peteršilj in bazilika: Tem zeliščem koristi uravnoteženo gnojilo 10-10-10 (enaki deli dušika, fosforja in kalija) med rastno dobo.
  • Timijan, origano, koriander, rožmarin, žajbelj in sivka: Potrebujejo sonce, dobro odcedna tla in le redko potrebujejo gnojilo.

[Vir: Real Simple]; Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja