Slastna juha iz rdeče leče in čičerike
Slastna juha iz rdeče leče in čičerike vas bo pogrela in osvežila po napornem delovnem dnevu. Za pripravo juhe boste porabili zgolj nekaj več kot pol ure. Leča, sesekljan paradižnik in čičerika so skupaj z začimbami glavne sestavine te jedi. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri krožnike juhe.
Leča je pozabljeno živilo, ki vsebuje veliko beljakovin, rastlinskih vlaknin, vitaminov in mineralov. V svojo prehrano jo pogosto vključujejo vegetarijanci, saj čeprav je nizkokalorična, je hkrati tudi zelo nasitna. Vsebuje veliko železa, skoraj toliko kot ribe ali belo meso.
Redno uživanje leče nam bo prihranilo marsikatero zdravstveno težavo. Vlaknine v leči uravnavajo prebavo, medtem ko prisotnost kalija uravnava krvni pritisk. V tej čudoviti stročnici je samo 1,5 odstotka maščob, kar ugodno vpliva na raven holesterola in nas varuje pred srčno žilnimi boleznimi.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 2 čajni žlički semen kumine
- Večji ščepec čilijevih kosmičev
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 rdeča čebula, sesekljana
- 140 g suhe rdeče leče
- 850 ml zelenjavne osnove ali vode
- 400 g olupljenega ali narezanega paradižnika iz konzerve
- 200 g čičerike iz konzerve
- Majhen šopek koriandra, grobo narezanega
- 4 žlice manj mastnega grškega jogurta
Postopek priprave:
Segrejte večji lonec in v njem na suho prepražite kumino in čili. Pražite 1 minuto ali dokler ne začnejo pokati kot pokovka.
Dodajte olivno olje in rdečo čebulo ter pražite približno 5 minut. Vmešajte rdečo lečo, vodo ali osnovo in paradižnik. Ko zavre, pustite vreti še 15 minut oziroma dokler se leča ne zmehča.
Juho malo premešajte s paličnim mešalnikom. Mešajte, dokler ni kot pire. Vrnite v lonec in dodajte čičeriko. Segrejete, dobro začinite in vmešajte koriander. Nekaj koriandra pustite za serviranje. Juho zaključite z grškim jogurtom in preostankom koriandra.
Dober tek!
Foto: Parsley In My Teeth
Vir dela besedila tukaj