Biden in Trump pripravljena na soočenje: CNN objavil pravila razprave

Manj kot dva tedna pred prvo predsedniško razpravo v volilnem ciklu leta 2024 je CNN objavil dodatne podrobnosti o dogovorjenih parametrih med kampanjama Joeja Bidna in Donalda Trumpa.

Razprava, ki bo 27. junija potekala v Atlanti pod vodstvom Jakea Tapperja in Dane Bash s CNN, bo prvo osebno soočenje v kampanji 2024 med aktualnim predsednikom Joejem Bidnom in nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom. Oba kandidata sta sprejela povabilo mreže in se strinjala s pravili in formatom razprave, kot je bilo določeno v pismih, ki jih je mreža poslala kampanjam maja.

90-minutna razprava bo vključevala dva reklamna odmora, med katerima osebje kampanje ne bo smelo komunicirati s svojim kandidatom. Oba kandidata sta se strinjala z nastopom na enotnem odru, njuna mesta pa bodo določena z metom kovanca. Mikrofoni bodo izklopljeni, razen za kandidata, ki je na vrsti za besedo. Rekviziti ali vnaprej napisani zapiski ne bodo dovoljeni na odru, vendar bodo kandidati prejeli pisalo, blok papirja in steklenico vode.

Nekateri vidiki razprave bodo odstopali od prejšnjih, vključno z odsotnostjo studijskega občinstva. Moderatorji bodo uporabili vsa razpoložljiva orodja za uveljavitev časovnega razporeda in zagotavljanje civilizirane razprave.

Pogoji za razpravo

Da bi izpolnili kvalifikacije za razpravo, morajo kandidati izpolnjevati zahteve iz člena II, odstavek 1 ameriške ustave, kar pomeni, da lahko opravljajo funkcijo predsednika. Poleg Bidna in Trumpa te zahteve izpolnjujejo tudi Robert F. Kennedy Jr., Cornel West in Jill Stein, ki kandidirajo na listi manjših strank. Udeleženci morajo zvezni volilni komisiji predložiti tudi uradno izjavo o kandidaturi, kar so vsi omenjeni kandidati že storili.

Poleg tega se morajo kandidati pojaviti na zadostnem številu državnih glasovnic, da dosežejo prag 270 elektorskih glasov in prejeti vsaj 15 odstotkov v štirih ločenih nacionalnih anketah registriranih ali verjetnih volivcev, ki izpolnjujejo CNN-ove standarde za poročanje. Ankete, ki izpolnjujejo te standarde, vključujejo tiste, ki jih sponzorirajo CNN, ABC News, CBS News, Fox News, Marquette University Law School, Monmouth University, NBC News, The New York Times/Siena College, NPR/PBS NewsHour/Marist College, Quinnipiac University, The Wall Street Journal in The Washington Post.

Čeprav je za Kennedyja mogoče, je manj verjetno, da bodo kandidati, razen Bidna in Trumpa, izpolnili te zahteve. Kennedy je doslej prejel vsaj 15 odstotkov v treh kvalificiranih anketah in je trenutno na glasovnicah v šestih zveznih državah, kar mu trenutno omogoča 89 elektorskih glasov.

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja