Pygmalion leadership: Preprost način za povečanje uspešnosti

Spodbuda voditelja Pygmaliona, ki temelji na ohranjanju pozitivnih pričakovanj o uspešnosti posameznikov in resničnem verovanju v njihove sposobnosti, lahko subtilno, a močno vpliva na njihovo vedenje, kar vodi do pozitivnih rezultatov. Ta pojav je znan kot “samoizpolnjujoča se prerokba” ali “Pigmalionov učinek,” poimenovan po drami Georgea Bernarda Shawa, kjer profesor Henry Higgins navadno prodajalko rož Elizo Doolittle spremeni v damo preprosto zato, ker verjame, da se bo to zgodilo.

Moč Pygmalionovega učinka je prvi dokumentiral psiholog Robert Rosenthal v svoji študiji o osnovnošolskih otrocih. Rosenthal je vodil učitelje k prepričanju, da so bili nekateri učenci v svojih razredih prepoznani kot “intelektualni cvetoči” otroci, ki bodo med šolskim letom pokazali intelektualno rast. V resnici so bili študenti naključno označeni za intelektualne razcvete, vendar so na koncu semestra ti študenti res pokazali višji akademski uspeh, ker so učitelji verjeli vanje in jim nezavedno dajali več pozitivnih povratnih informacij in priložnosti za učenje.

Uporaba Pygmalionovega učinka pri vodenju

Kasnejše raziskave kažejo, da Pygmalionov učinek deluje tudi na odrasle. V partnerskih odnosih lahko dejansko izboljšamo partnerjeve sposobnosti z ohranjanjem pozitivnih pričakovanj (»ti zmoreš«) in resničnim verovanjem v njegove sposobnosti. Profesor z univerze v Tel Avivu, Dov Eden, je demonstriral Pygmalionov učinek v delovnih skupinah v vseh sektorjih in panogah. Če nadzorniki ali menedžerji pozitivno pričakujejo uspešnost svojih podrejenih, se uspešnost izboljša. Nasprotno pa se pri negativnih pričakovanjih uspešnost zmanjša, kar se imenuje Golemov učinek… več na Govorica telesa.

Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja