SDS spremenil statut: Poslanci, ki niso podpisali zaveze ostajajo člani

Svet Slovenske demokratske stranke (SDS) je na nedavni seji spremenil statut stranke, kar omogoča izključitev članov, ki zavrnejo podpis zaveze o zvestobi stranki in sodelovanju v poslanski ali svetniški skupini do konca mandata. Predsednik sveta SDS-a, Zvonko Černač, je za Televizijo Slovenija pojasnil, da nova določba velja le za prihodnje primere in ne za nazaj: “Na podlagi teh določb lahko pride do črtanja članstva ali do spremembe statusa iz aktivnega člana v t. i. simpatizerja oziroma podpornika. Ta določba se za poslance Anžeta Logarja, Evo Irgl in Dejana Kaloha ne uporablja. Ta določba ne velja za nazaj, ta določba velja za naprej.”

Izvršilni odbor SDS-a je 6. februarja zaradi vprašanj članstva poslanski skupini predlagal, da vsi poslanci SDS-a v sedmih dneh podpišejo izjavo oziroma zavezo o zvestobi stranki. Z njo bi se zavezali, da bodo do konca trenutnega sklica državnega zbora delovali kot člani SDS-a in člani strankine poslanske skupine. Tak predlog je sledil napetostim med stranko in Anžetom Logarjem zaradi njegovega političnega delovanja v Platformi sodelovanja, kar je vodilo v prepričanje, da Logar ustanavlja svojo stranko. Janez Janša, predsednik SDS-a, je v strankinem glasilu javno poudaril, naj Logar do konca leta “razčisti in uredi statusne zadeve”.

Izjavo o zvestobi je podpisalo 24 od 27 poslancev SDS-a. Izjave niso podpisali Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh, ki so med soustanovitelji Platforme sodelovanja, kar je vodilo v njihovo izključitev iz vseh delovnih teles DZ-ja.

SDS je prvič v svoji zgodovini dosegel izid prek 30 odstotkov, glede na delež osvojenih mandatov pa je SDS dosegel enega najboljših izidov med vsemi listami in strankami, ki so v državah članicah EU-ja sodelovale na volitvah, ter prispeval štiripetinski delež k najboljšemu posamičnemu nacionalnemu izidu v politični skupini EPP-ja.

Zvone Černač

Dosedanji razlogi za izključitev

Po statutu, ki je veljal do zadnje seje sveta stranke, je bil posameznik lahko izključen iz članstva, če je kandidiral na konkurenčni listi ali se po izvolitvi na funkcijo poslanca ali svetnika ni vključil v poslansko oziroma svetniško skupino SDS-a ali je iz nje izstopil. Nova določba dodaja še en razlog za izključitev – zavrnitev podpisa zaveze o zvestobi stranki.

Na isti seji je svet SDS-a sprejel tudi oceno o volitvah v Evropski parlament. Černač je izpostavil, da je stranka dosegla prepričljiv zmagoviti izid, pridobila več poslanskih mandatov kot vse tri stranke vladajoče koalicije skupaj ter prvič v zgodovini dosegla več kot 30 odstotkov glasov. SDS je po njegovih besedah med volilno kampanjo vztrajal pri vsebinski razpravi o prihodnosti EU-ja, čeprav je bil zaradi težnje vladne koalicije prisiljen voditi predvolilni spopad na drugih temah, kot so marihuana, evtanazija in Palestina.

Svet SDS-a tudi predvideva, da bo “katastrofalen poraz strank vladajoče koalicije zelo verjetno vplival na dogajanje v drugem polčasu mandata. Na eni strani bo to verjetno vplivalo na dolžino tega mandata, na drugi strani pa Svet SDS ocenjuje, da bo to še povečalo nesposobnost vladajoče koalicije za reševanje odprtih vprašanj”. 

Černač je tudi poudaril, da je možnost predčasnih volitev trenutno največja v zadnjih dveh letih. Svet SDS ocenjuje, da bo “katastrofalen poraz strank vladajoče koalicije zelo verjetno vplival na dogajanje v drugem polčasu mandata. Na eni strani bo to verjetno vplivalo na dolžino tega mandata, na drugi strani pa Svet SDS ocenjuje, da bo to še povečalo nesposobnost vladajoče koalicije za reševanje odprtih vprašanj”.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja