Drgnjenje oči: Kako lahko ta navada vpliva na vaš vid?

Redno vzdrževanje zdravja oči je bistvenega pomena za ohranjanje vida in preprečevanje očesnih bolezni. Vsakodnevna nega, oftalmološki pregledi in izogibanje dolgotrajnemu gledanju v ekrane lahko pomembno prispevajo k dolgoročnemu dobremu počutju vida. Vendar pa običajna navada, ki jo ima večina od nas, lahko negativno vpliva na zdravje naših oči, opozarja oftalmološki kirurg dr. Mark Wilkins.

Po besedah dr. Wilkinsa lahko redno drgnjenje oči vodi do okužb, vnetij in celo dolgotrajne poškodbe vida. “Vsi smo krivi, če si občasno podrgnemo oči, in dokler so vaše roke čiste, kar ni pogosto, ne boste imeli težav. Če pa vam to postane navada, bi lahko vaše oči bile v nevarnosti okužbe ali celo dolgotrajne poškodbe vida,” je povedal za Daily Express.

Če imamo sezonske alergije ali čutimo delčke umazanije v očeh, si jih najverjetneje drgnemo, pravi kirurg. “Stanja, kot je bolezen suhega očesa, lahko tudi povzročijo, da si zaradi srbenja želite podrgniti oči. Drug primer je blefaritis – očesna bolezen, za katero je značilno vnetje vek. V tem primeru so veke razdražene in rdeče, trepalnice pa se oblikujejo luske, ki so videti kot prhljaj, ki pade v oko in ga draži,” je pojasnil.

Drgnjenje oči

Drgnjenje oči olajša srbenje, saj začasno spodbudi nastajanje solz, vendar lahko povzroči resne težave. “Pogosto drgnjenje oči lahko povzroči neželene okužbe in poškodbe roženice. Obstajajo trdni dokazi, da drgnjenje oči prispeva k razvoju in napredovanju resnega stanja roženice, znanega kot keratokonus. Bolniki s keratokonusom lahko razvijejo astigmatizem, ki zahteva očala ali kontaktne leče za korekcijo vida. Stanje je mogoče ustaviti, vendar ne obrniti,” opozarja dr. Wilkins.

Poleg tega lahko drgnjenje oči povzroči neželene okužbe. “Kratkoročno lahko z drgnjenjem oči morebitne bakterije na rokah vstopijo v oči, kar lahko privede do konjunktivitisa. Virusni ali bakterijski konjunktivitis se lahko kaže kot ‘rožnato oko’ in povzroči vnetje in bolečino,” dodaja kirurg.

Da bi prekinili to navado, dr. Wilkins priporoča uporabo kapljic za oči, ki lahko pomagajo pri zdravljenju suhih in utrujenih oči ter za izpiranje morebitnih tujkov. Prav tako svetuje redne obiske pri optometristu, ki lahko ocenijo morebitno škodo in ugotovijo vzrok težave.

Senior24; Foto: Pexels

ByA.K.

One thought on “Drgnjenje oči: Kako lahko ta navada vpliva na vaš vid?”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja