Kako razumeti nenadno povečanje apetita pri starejših?

V procesu staranja se mnogi starejši odrasli soočajo z različnimi zdravstvenimi izzivi, med katerimi je demenca ena izmed najbolj razširjenih. Pogosto povezana s simptomi, kot so izguba spomina in težave pri obdelavi informacij, demenca prinaša tudi manj znane stranske učinke. Eden od teh, ki zasluži več pozornosti, je nenadno povečan apetit. Ta pojav lahko povzroči zaskrbljenost med negovalci, saj se pojavlja vprašanje, ali bi bilo povečanje vnosa hrane lahko škodljivo. V tem članku raziskujemo vzroke za ta pojav in kako negovalci lahko učinkovito upravljajo z apetitom svojih ljubljenih.

Vzroki za povečan apetit

Razlogi za prenajedanje pri starejših z demenco so raznoliki:

  • Pozabljivost glede nedavnih obrokov.
  • Stres ali tesnoba zaradi negotovosti naslednjega obroka.
  • Uživanje nezadostno nasitne hrane.
  • Zamenjava občutka dehidracije za lakoto.
  • Upravljanje z negativnimi čustvi, kot so dolgčas, osamljenost ali depresija.

Posebej je treba omeniti, da starejši odrasli z frontotemporalno demenco (FTD) pogosteje izkazujejo simptome, kot so spremenjene prehranjevalne navade in obsedenost z določenimi vrstami hrane… več na Senior24.

Spremembi prehranjevalnih navad, ki sta manj znana simptoma demence

Spremembi prehranjevalnih navad, ki sta manj znana simptoma demence. Demenca je sindrom, povezan s progresivno poškodbo možganov. Običajno vpliva na spomin in vedenje prizadete osebe. Čeprav zdravila za demenco ni, obstajajo zdravljenja, ki pomagajo ublažiti simptome, poroča Express. Zdravniki pojasnjujejo, da je zaradi tega, izjemnega pomena, da simptome prepoznamo čim prej… več tukaj.

[Foto: Freepik]; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja