Kombinacija jajc in kave ni zdrava: Strokovnjaki razkrivajo razloge
Jajca so znana kot zdrav in hranljiv obrok za zajtrk, bogat vir vitaminov A, D in B12 ter beljakovin. Po drugi strani pa je kava priljubljena zaradi svoje stimulativne vsebnosti kofeina. Kljub temu, da imata obe živili svoje prednosti, strokovnjaki za prehrano opozarjajo, da ju nikoli ne bi smeli uživati skupaj.
Dietetičarka in nutricionistka Priya Bansal je pojasnila, da ne boste izkoristili vseh koristi hranil iz obeh živil, če ju zaužijete skupaj. “Jajca in kava imata svoje prednosti in ju lahko uživate kot del uravnoteženega zajtrka. Jajca so vir beljakovin, zdravih maščob, vitaminov in mineralov, kava pa je znana po visoki vsebnosti kofeina, ki deluje stimulativno. V kombinaciji pa lahko pri nekaterih ljudeh povzročita morebitne neželene učinke. Na primer, če jajca in kavo ali čaj zaužijete skupaj, lahko to moti absorpcijo bistvenih hranil,” je opozorila Bansal.
Kava lahko moti absorpcijo nekaterih zdravil, vključno z antibiotiki ali antacidi. Po mnenju nutricionistov kava vsebuje spojine, imenovane tanini in polifenoli, ki lahko preprečijo absorpcijo železa in kalcija, ki ju najdemo v jajcih. To potrjujejo strokovnjaki za prehrano, ki svetujejo, da po zaužitju jajc vsaj eno uro ne pijete kave ali čaja.
Poleg tega lahko kombinacija jajc in kave povzroči prebavne motnje, saj lahko oba živila spodbujata nastajanje želodčne kisline, kar lahko vodi v refluks kisline, zgago ali želodčne težave. Oba imata tudi diuretične lastnosti, kar pomeni, da lahko spodbujata uriniranje in povzročita dehidracijo. Zato je pomembno, da ob uživanju teh dveh živil skupaj poskrbite, da boste popili več vode. Skrbna izbira živil med obroki je ključna za ohranjanje prehranskega ravnovesja.