Simptom demence, ki se pojavi pri hoji po stopnicah

Demenca je resna bolezen, ki prizadene tako obolelega kot tudi njegove bližnje. Zaradi njenega vpliva na možgane se lahko pojavijo težave s spominom in vedenjske spremembe, ki vplivajo na mišljenje, govorjenje, opravljanje vsakodnevnih aktivnosti in gibanje.

Dobrodelna organizacija Alzheimer Scotland je nedavno opozorila na poseben simptom demence, ki se lahko opazi med premikanjem po stopnicah.

“Vsak človek z demenco je edinstven, saj je odvisno od poškodb na določenih predelih njihovih možganov, kako jih bo bolezen prizadela,” so pojasnili strokovnjaki. Opozorili so, da demenca lahko povzroči težave pri hoji po stopnicah, pri čemer bolniki s to boleznijo pogosto doživljajo težave pri vstajanju in so bolj nagnjeni k padcem.

“Z demenco se lahko pojavijo težave pri gibanju, kar lahko privede do pogostih spotikanj in padcev. Opazili boste lahko težave pri dvigovanju nog pri hoji, zlasti pri premikanju po stopnicah,” so dodali.

Alzheimer Scotland priporoča, da se tveganje padca zmanjša z rednim izvajanjem vaj za moč in ravnotežje vsaj dvakrat tedensko. To vključuje vaje, ki pomagajo pri sedenju, stanju in hoji. V vsakem primeru pa, če imate skrbi glede demence, bodisi za sebe ali za svoje ljubljene, je nujno, da poiščete zdravniško pomoč.

vir; Foto: Freepik; Senior24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja