Nasveti za ohranjanje močnih kosti skozi starost

S staranjem izgubljamo kostno maso in gostoto, kar lahko privede do številnih težav, zlasti pri ženskah po menopavzi, ko se ta izguba še pospeši. Pri moških se ta proces odvija bolj postopoma. Eden od ključnih načinov za ohranjanje zdravih in močnih kosti je pravilna prehrana. Pomembno je, da se osredotočimo na dve ključni hranili – kalcij in vitamin D.

Nedavne raziskave ortopedov pa kažejo, da zaščita in ohranjanje močnih kosti nista le povezana s pitjem litrov mleka, kot smo dolgo verjeli, ampak bolj z izogibanjem hrani in pijačam, ki lahko negativno vplivajo na gostoto kosti.

“Čeprav sta kalcij in vitamin D ključna za ohranjanje zdravja kosti, prekomerno uživanje teh hranil lahko povzroči več škode kot koristi,” opozarja dr. Liz Matzkin, ki je izjavila za BuzzFeed. Poudarila je tudi, da so potrebe po kalciju in vitaminu D odvisne od starosti posameznika. Zaradi slednjega je priporočljivo preveriti optimalne dnevne odmerke. Po njenih priporočilih bi morali starejši od 50 let v svojo dnevno prehrano vključiti 1000 miligramov kalcija in 800 do 1000 mednarodnih enot vitamina D.

Poleg tega so ortopedi sestavili seznam živil, ki jim svetujejo, da se jim izognete, da bi zmanjšali tveganje za osteoporozo:

1. Alkohol

Povečano uživanje alkohola lahko negativno vpliva na absorpcijo pomembnih hranil, kot sta kalcij in vitamin D, ki sta ključna za zdravje kosti.

2. Kofein

Raziskave kažejo, da kofein povečuje izgubo kalcija in zmanjšuje njegovo absorpcijo, kar ima negativen vpliv na kosti. Priporočajo uživanje brezkofeinske kave ali čaja ter pitje več navadne vode.

3. Pšenična semena (otrobi)

Pšenični kalčki vsebujejo fitate, ki lahko zmanjšajo absorpcijo kalcija. Kljub temu jih ni treba popolnoma izogibati, le uživati jih je treba v zmernih količinah.

4. Sol

Prekomerno uživanje soli (več kot 2.300 miligramov na dan) lahko povzroči izgubo kalcija iz kosti. Slednje poveča tveganje za osteoporozo, kar je pokazala študija iz leta 2018 v Journal of American College of Nutrition.

Zato je pomembno, da pri naši prehrani pazimo na ravnotežje in se izogibamo živilom ter pijačam, ki lahko negativno vplivajo na naše kosti, ter hkrati zagotovimo ustrezen vnos kalcija in vitamina D za ohranjanje močnih kosti skozi starost.

vir; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja