Nasveti za starejše tekače: Kako se z izbiro opreme izogniti poškodbam

V sodobni družbi, kjer je poudarek na ohranjanju zdravja in telesne pripravljenosti v vseh življenjskih obdobjih, je telesna aktivnost postala ključni del vsakdanjika mnogih starejših oseb. Tek, ena izmed najbolj priljubljenih oblik kardiovaskularne vadbe, ni izjema. Vendar pa s staranjem prihaja tudi potreba po dodatni previdnosti, še posebej ko gre za izbiro športne opreme in oblačil. Strokovnjaki opozarjajo, da napačna izbira lahko ne le zmanjša učinkovitost vadbe, temveč tudi poveča tveganje za poškodbe.

1. Pomen pravilne obutve

Na prvem mestu med opremo, ki zahteva posebno pozornost, so nedvomno tekaški čevlji. “Stari ali ponošeni čevlji večinoma nimajo potrebne podpore in oblazinjenja, potrebnega za pravilno poravnavo stopala,” opozarjajo strokovnjaki. To lahko vodi do nelagodja in poškodb, kot so opornice golenice, plantarni fasciitis in bolečine v kolenu. Izbira neprimerne obutve, kot so sandali ali superge brez podpore za lok, lahko prav tako povzroči resne poškodbe zaradi pomanjkanja ustrezne stabilnosti in oprijema na različnih podlagah.

2. Podporne nogavice kot del opreme

Kljub splošnemu zavedanju o pomenu podpornih superg, mnogi podcenjujejo vlogo nogavic pri teku. Nogavice, ki odvajajo vlago in nudijo dodatno podporo za lok stopala, so ključne za preprečevanje žuljev, drgnjenja in nelagodja. Bombažne nogavice, ki absorbirajo in zadržujejo vlago, so odsvetovane, saj lahko povzročijo mokra in neudobna stopala.

3. Izogibanje bombažnim oblačilom

Medtem ko je bombaž priljubljena izbira za vsakodnevno nošenje zaradi njegovega naravnega občutka, strokovnjaki svarijo pred uporabo bombažnih oblačil pri teku. Starejši so še posebej nagnjeni k draženju kože in težavam z uravnavanjem telesne temperature. Bombaž, ki vpija in zadržuje vlago, lahko povzroči nelagodje in drgnjenje. Prednost imajo tkanine, ki odvajajo vlago, saj kožo ohranjajo suho in udobno med telesno aktivnostjo.

4. Izbor pravilno prilegajočih se oblačil

Ohlapna oblačila, čeprav morda izbrana zaradi udobja, predstavljajo nevarnost spotikanja in drgnjenja. “Vrečaste hlače lahko izberemo zaradi enostavnosti in udobja, vendar predstavljajo nevarnost spotikanja,” opozarjajo strokovnjaki. Priporočajo se tesno prilegajoče, raztegljive hlače ali kratke hlače, ki omogočajo prosto gibanje brez nevarnosti zatikanja za predmete.

5. Previdnost pri nošenju nakita in dodatkov

Starejši pogosto nosijo nakit iz navade ali sentimentalnih razlogov. Vendar pa lahko veliki ali viseči kosi med tekom predstavljajo tveganje za poškodbe zaradi zapletanja v oblačila ali opremo za vadbo. Strokovnjaki priporočajo odstranitev vseh nakitov, ur in drugih dodatkov pred tekom, da se “preprečijo motnje in nesreče ter zagotovi varnejša izkušnja vadbe.”

Z upoštevanjem teh nasvetov lahko starejši tekači zmanjšajo tveganje za poškodbe in izboljšajo svojo tekaško izkušnjo. Pomembno je, da se pred začetkom katere koli nove vadbe posvetujejo z zdravstvenim strokovnjakom, še posebej, če imajo obstoječe zdravstvene težave ali skrbi.

[Vir: Best Life]; Senior24; Foto: Freepik

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja