Okusen italijanski panforte: Popolno božično pecivo

Panforte, tanka a bogata sladica, napolnjena z oreščki, kandiranim sadjem in medom, je za mnoge sinonim za božično poslastico v Italiji. Zlasti v Toskani, saj izvira iz Siene, je ta praznična sladica neizmerno priljubljena.

Po legendi je panforte izumila nuna v 13. stoletju. Ko je odkrila, da so miši pregriznile vrečke s sladkorjem, začimbami in mandlji, je iz mešanih sestavin ustvarila to sladico, namesto da bi jih zavrgla.

Današnje različice panforte ponujajo številne okusne kombinacije. Predstavljamo vam recept za najlažjo različico, ki je polnjena s kakovostnimi kandiranimi citrusi, kot so pomaranče in limone. Če kandiranega sadja ni na voljo, lahko uporabite tudi suho sadje, na primer datlje.

Pečeno torto lahko hranimo zavito v plastično folijo na hladnem in suhem mestu do dva tedna, ali pa jo celo zamrznemo za daljše shranjevanje.

Sestavine za panforte:

  • 280 g kandiranih citrusov,
  • 160 g moke,
  • 150 g medu,
  • 125 g belega sladkorja,
  • 100 g praženih lešnikov,
  • 100 g praženih mandljev,
  • 1 žlica vode,
  • 1 žlica sladkorja v prahu,
  • 1 čajna žlička cimeta,
  • ½ čajne žličke mletih nageljnovih žbic,
  • ½ čajne žličke mletega muškatnega oreščka,
  • ½ čajne žličke koriandra v prahu.

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 150 stopinj Celzija. Pekač za torto s premerom 20 centimetrov namastimo.
  2. V veliki skledi zmešamo kandirano nasekljano sadje, pražene mandlje in lešnike.
  3. V ločeni skledi zmešamo moko s cimetom, nageljnimi žbicami, muškatnim oreščkom in koriandrom.
  4. V manjšem loncu zmešamo med, beli sladkor in vodo. Segrevamo, dokler se sladkor ne raztopi.
  5. Medeno tekočino prelijemo po oreščkih in sadju, dodamo moko in vse skupaj preložimo v tortni model.
  6. Površino torte zgladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in pečemo približno 35 do 40 minut.
  7. Po peki torto pustimo hladiti, nato jo narežemo in postrežemo.

Dober tek in vesel Božič! 🎄

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja