Onkologi: To je navada, ki poveča tveganje raka

V zadnjih letih se vse več pozornosti namenja vplivu, ki ga ima redno uživanje alkohola na zdravje ljudi, še posebej na tveganje za razvoj raka. Raziskave kažejo, da pitje alkohola ni samo družbeno sprejeta navada, temveč je lahko tudi nevarna za zdravje, saj je povezana z več različnimi vrstami raka. Na globalni ravni se to tveganje odraža v šokantnih številkah, saj je s pitjem alkohola povezanih približno 740.000 novih diagnoz raka letno.

Opozorilne nalepke na alkoholnih izdelkih

Nekatere države so se odločile za proaktivne ukrepe za ozaveščanje o škodljivih učinkih alkohola. Irska je nedavno postala prva država na svetu, ki je uvedla obvezne zdravstvene opozorilne nalepke na vseh alkoholnih izdelkih. S tem ukrepom se je pridružila Južni Koreji, ki ima podobno zakonodajo. Od maja 2026 bodo morali vsi alkoholni izdelki na Irskem vsebovati opozorilne etikete, ki opozarjajo na povezavo med alkoholom in rakom, škodljivost za jetra in nevarnosti uživanja alkohola med nosečnostjo. Dodatno bodo na etiketah navedene tudi kalorične vrednosti izdelkov.

Javnost se be zaveda tveganj

Jamie L. Koprivnikar, dr. med., medicinski onkolog iz Hackensack Meridian Medical Center, opozarja, da veliko Američanov ni seznanjenih s tveganjem, ki ga pitje alkohola predstavlja za razvoj raka. “Potrebno je več izobraževanja,” pravi dr. Koprivnikar. “Oznake na izdelkih so korak v pravo smer, vendar je ključno, da zdravstveni delavci vodijo odprt in iskren dialog s svojimi pacienti o pitju alkohola.”

Statistika in zdravstvena opozorila

Raziskava, objavljena v reviji The Lancet, je ugotovila, da je alkohol povezan s 4 % vseh novih diagnoz raka po svetu. Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je že dolgo časa opozarjal na povečano tveganje za raka ust, grla, požiralnika, debelega črevesa in danke ter želodca in trebušne slinavke pri ljudeh, ki redno pijejo alkohol.

Specifična tveganja za ženske

Dr. Toma Omofoye, radiolog za slikanje dojk na Univerzi v Teksasu MD Anderson Cancer Center, posebej opozarja na nevarnosti, ki jih alkohol predstavlja za ženske. “Pitje alkohola poveča izpostavljenost rakotvornim snovem, povezanim z rakom dojk,” pojasnjuje dr. Omofoye. Dodaja, da prejšnje študije, ki so trdile, da rdeče vino zaradi antioksidantov zmanjšuje tveganje, niso več relevantne, saj novejše raziskave kažejo, da ni nobenih kardiovaskularnih koristi povezanih z alkoholom.

Zdravstvene implikacije pitja alkohola

Kemikalija acetaldehid, ki nastane pri razgradnji alkohola v telesu, lahko nepopravljivo poškoduje DNK. Poškodbe DNK lahko vodijo do rasti nenormalnih celic in s tem do nastanka tumorjev. Dr. Koprivnikar poudarja, da “nobena količina alkohola ni varna, ko gre za tveganje za raka.”

Zaradi širjenja teh informacij in vedno večje zavedanja o tveganjih, povezanih z alkoholom, postaja vse bolj jasno, da je čas za resne premisleke o družbenih navadah pitja alkohola. Države, kot sta Irska in Južna Koreja, z uvajanjem strožjih regulativ dajejo zgled, kako je mogoče zmanjšati tveganje in izboljšati javno zdravje.

[Vir: Parade]; Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja