Panna Cotta: Preprosto in okusno

Panna cotta ali panakota je ena najbolj priljubljenih italijanskih sladic, znana po svoji svilnati teksturi in bogatem okusu. Ta kremasta poslastica je preprosta za pripravo, a navduši z elegantno prezentacijo. Sledite našim enostavnim korakom in pripravite to slastno sladico kar v domači kuhinji.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 500 ml sladke smetane,
  • 100 g sladkorja,
  • 1 vanilijev strok ali 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta,
  • 5 listov želatine ali 2,5 čajne žličke želatine v prahu,
  • 50 ml mleka.

Priprava:

Priprava želatine: Če uporabljate liste želatine, jih namočite v hladno vodo za približno 5 minut, dokler ne postanejo mehki. Če uporabljate želatino v prahu, jo posujte po 50 ml hladnega mleka in pustite, da nabrekne.

Segrevanje smetane: V srednje veliki kozici segrejte sladko smetano, sladkor in vanilijev strok (ali vanilijev ekstrakt) na srednjem ognju. Mešajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi in zmes skoraj zavre. Ne pustite, da smetana zavre.

Dodajanje želatine: Odstranite kozico s štedilnika. Če uporabljate liste želatine, jih ožemite in dodajte v vročo smetano. Če uporabljate želatino v prahu, dodajte nabreklo želatino z mlekom v vročo smetano. Mešajte, dokler se želatina popolnoma ne raztopi.

Hladenje zmesi: Pustite, da se zmes nekoliko ohladi, nato jo prelijte skozi cedilo, da odstranite morebitne grudice želatine ali vanilijev strok. Prelijte zmes v pripravljene skodelice ali modele.

Strjevanje: Pokrijte skodelice s plastično folijo in jih postavite v hladilnik za vsaj 4 ure ali čez noč, da se panna cotta popolnoma strdi.

Postrežba: Pred postrežbo panna cotto za nekaj sekund potopite v vročo vodo, da jo lažje stresete iz modela na krožnik. Okrasite s svežim sadjem, sadnimi prelivi ali naribano čokolado.

Nasveti za pripravo:

  • Za dodatno aromo lahko v smetano med segrevanjem dodate tudi nekaj limonine ali pomarančne lupine.
  • Panna cotta je odlična osnova za različne okuse, dodajte karamelo, čokolado ali kavni ekstrakt.

Dober tek!

Portal24; Foto: Pixabay

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja