Poletno sonce še posebej nevarno za starejše – preberite nasvete za primerno zaščito

Poleti veliko več časa preživimo zunaj, se sprehajamo, vrtnarimo in družimo. In medtem ko je sonce ključno za splošno dobro počutje, še posebej za starejše prinaša tudi nevarnosti, ki se jih moramo zavedati. S staranjem koža postane bolj občutljiva in dovzetna za škodljive učinke ultravijoličnega (UV) sevanja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so zato pripravili nekaj pomembnih nasvetov, kako se dobro zaščititi pred soncem.

Uporaba kreme za sončenje je ključni korak pri zaščiti pred UV sevanjem. Starejše osebe morajo izbrati kremo z zaščitnim faktorjem 30 ali več in jo nanesti na vse izpostavljene dele kože, vključno z obrazom, ušesi, vratom in rokami. Pomembno je, da kremo nanesete vsaj 30 minut pred odhodom na sonce in jo ponovno nanašate vsaki dve uri, še posebej po plavanju, potenju ali brisanju z brisačo. Učinkovita zaščita zahteva dosledno uporabo kreme skozi celoten čas izpostavljenosti soncu​​.

Oblačila naš najboljši zaščitnik

Prav tako pri zaščiti pred sončnimi žarki igrajo pomembno vlogo oblačila. Nosite lahka, a pokrivna oblačila, ki bodo pomagala preprečiti prodor UV žarkov. Široki klobuki s širokimi krajci so izjemno koristni, saj zaščitijo obraz, ušesa in vrat. Prav tako NIJZ priporoča nošnjo sončnih očal z UV zaščito, ki ščitijo oči pred škodljivimi žarki. Vsekakor pa se poskusite izogibati soncu v času najmočnejšega UV sevanja, to je med 10. in 16. uro. Če to ne gre, vendarle poskusite poiskati senco pod drevesom ali senčnikom. Ob tem pa si zapomnite pravilo: kadar je vaša senca krajša od vašega telesa, je sonce zelo močno in morate poiskati senco.

Voda ključnega pomena v vročih dneh

Vsekakor v vročih dneh ne pozabite na povečano možnost dehidracije. Redno pitje vode je ključno za ohranjanje hidracije in preprečevanje zdravstvenih težav, povezanih z vročino. Prav tako se izogibajte alkoholu in kofeinu, saj prispevata k dehidraciji. Vedno imejte s seboj steklenico vode in poskrbite, da ves dan pijete dovolj tekočine.

Pozorno poglejte, kakšna zdravila jemljete

Če jemljete zdravila, se pri svojem osebnem zdravniku pozanimajte ali vaša zdravila povečujejo občutljivost kože na sonce, saj imate potem večje tveganje za opekline in druge poškodbe kože. Prav tako pa ne pozabite na redno preverjanje kože, saj lahko tako najhitreje odkrijete morebitne spremembe ali izrastke, ki bi lahko nakazovali na kožnega raka. Pozorni bodite na nove lise, spremembe v obstoječih znamenjih ali rane, ki se ne zacelijo. Na NIJZ opozarjajo, da če opazite kaj nenavadnega, se čim prej posvetujte z zdravnikom.

Senior24; Foto: Freepik

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja