Pomembnost zračenja v hladnih dneh: Uporabite pravilo 3×5

Zračenje prostorov je, če želimo ohraniti zdravje in kakovost zraka v svojem domu, ključno tudi v hladnih dneh. Zračenje ima številne koristi, vključno s preprečevanjem širjenja virusov, odstranjevanjem zatohlega zraka ter ustvarjanjem zdravega okolja za bivanje. Prav tako pa nam pomaga preprečiti težave, kot je pojav plesni.

Vprašanje, ki se pogosto postavlja, je, kako učinkovito zračiti prostor, ko se temperature zunaj spustijo pod ničlo.

Predlagamo enostavno pravilo 3×5:

  • Pod ničlo: Če je zunanja temperatura pod ničlo, zadostuje, da okna odprete za pet minut.
  • 0 do 10 stopinj Celzija: Pri temperaturah med 0 in 10 stopinjami Celzija, je priporočljivo zračenje za 10 minut.
  • Višje od 10 stopinj Celzija: Ko se temperatura zunaj dvigne nad 10 stopinj Celzija, pustite okna odprta za 15 minut.

Da bi ohranili zdravo klimo v prostoru, je priporočljivo zračiti petkrat na dan, čim pogosteje, tudi pri nizkih temperaturah. Če se vam mudi in ne želite preveč ohladiti prostora, zadostuje tri do pet minut zračenja na dan pri petkrat odprtem oknu. Spomladi ali jeseni pa se priporoča zračenje za 15 do 20 minut tri- do petkrat na dan.

Idealni pogoji za bivanje v zaprtih prostorih vključujejo 50-odstotno relativno zračno vlago, temperaturo 21 stopinj Celzija ter zračno vlago med 30 in 60 odstotki.

Pomembno je tudi ohranjanje pravilne vlažnosti zraka v zaprtih prostorih, saj suh zrak lahko povzroči zdravstvene težave, kot so težave z dihali, očmi, napetost, utrujenost, izguba koncentracije in izsušitev kože. Prekomerna vlaga pa lahko spodbudi razvoj pršic, mikroorganizmov ter povzroči razvoj plesni, glivic in bakterij. Zato je pomembno, da redno zračimo svoje prostore tudi v hladnih dneh, da ohranimo zdravje in dobro počutje.

vir; Foto: Freepik;

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja