Premier bo predvidoma v sredo predlagal ime kandidata za novega kmetijskega ministra

Predsednik Vlade Robert Golob naj bi v sredo v Državni zbor poslal ime kandidata za novega kmetijskega ministra. Ta pomembna funkcija bo zaupana Vojku Adamiču, članu Gibanja Svoboda, ki bo nasledil Ireno Šinko na tem ključnem položaju.

Adamič je bil izbran za ministra že pred nekaj tedni, vendar je bila njegova kandidatura odložena zaradi njegovih predhodnih obveznosti v tujini. Adamič ima bogato ozadje, saj je bil kandidat za župana Ivančne Gorice na lokalnih volitvah in je aktiven v seniorski organizaciji Gibanja Svoboda. Njegova profesionalna pot je bila zaznamovana z delom v Slovenski vojski, kjer je dosegel naziv upokojenega majorja in je veteran vojne za Slovenijo. Trenutno se ukvarja z gojenjem koz.

Predstavitveni postopek Adamiča pred matičnim delovnim telesom Državnega zbora je del parlamentarnega postopka. Po poslovniku Državnega zbora mora kandidat za ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu Državnega zbora, nato pa ga morajo na seji potrditi poslanci. Pričakuje se, da bo zaslišanje in potrditev novega ministra v Državnem zboru potekala v drugem tednu januarja.

Odhod Irene Šinko

Razlog za iskanje novega kmetijskega ministra sega nazaj v oktober, ko je Robert Golob predlagal razrešitev tedanje ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko zaradi izgube zaupanja Državnega zbora. Goloba je predvsem motil njen odziv in branjenje uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, tudi po razkritju, da so slovenski potrošniki zaužili več ton sadja z vsebnostjo pesticidov. Po Šinkini razrešitvi je začasno vodenje kmetijskega ministrstva prevzel obrambni minister Marjan Šarec.

Novemu ministru Adamiču bo na kmetijskem resorju zagotovo postavljeno veliko nalog. Med njimi je ureditev razmer na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, zlasti ob upoštevanju nedavnih incidentov odvzema živali in odpoklicev živil. Poleg tega se bo moral ukvarjati tudi z dialogom s kmeti, pri čemer je aktualna tema novela zakona o zaščiti živali, ki čaka na presojo ustavnosti.

V Golobovi ministrski ekipi je bilo v preteklem letu več menjav na različnih resorjih, predvsem v okviru Gibanja Svoboda. Razhajanja v pogledih s premierjem Golobom so privedla do odstopa nekaterih ministrov, kot sta minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. Novi ministri so prevzeli njihove položaje, kar je privedlo do prestrukturiranja vlade.

vir; Foto: Vlada RS/Žan Kolman/KPV; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja