Rak dojke pri starejših ženskah: Izzivi, zgodnje odkrivanje in napovedi

S staranjem se tveganje za nekatere zdravstvene težave, kot je rak dojke, povečuje. To še posebej velja za starejše ženske, kjer je več kot ena tretjina raka dojke diagnosticirana pri bolnicah, starejših od 70 let. Razumevanje izzivov in značilnosti raka dojke pri starejših je ključnega pomena za zgodnje odkrivanje in učinkovito zdravljenje.

Zgodnje odkrivanje in diagnosticiranje raka dojke je največja zaščita. Žal so kazalniki zgodnjega stadija raka dojke pri starejših ženskah pogosto spregledani ali premalo diagnosticirani.

Če opazite katerega od naslednjih znakov ali simptomov, se posvetujte s svojim zdravnikom za oceno in posvet:

  1. Srbenje v prsih, ki ga spremlja topel občutek.
  2. Bulica ali zadebelitev v dojki ali pazduhi.
  3. Oteklina in/ali rdečina okoli ključne kosti.
  4. Opazna razlika v obliki bradavice ali izcedek iz bradavice.
  5. Bolečina ali občutljivost v prsih ali pod pazduho.

Ti zgodnji opozorilni znaki so pomembni in jih mora vaš zdravstveni delavec vedno preveriti takoj, ko jih opazite. Najboljša možnost za preživetje in možnost za normalno in zdravo življenje po zdravljenju je paziti na znake in čim prej začeti pot do okrevanja.

Ali je rak dojke pri starejših manj agresiven?

To je vprašanje, ki si ga med pripravo načrta zdravljenja pogosto zastavi bolnik ali družinski član, saj možnosti zdravljenja raka dojke pri starejših bolnicah niso vedno tako intenzivne kot načrti zdravljenja, namenjeni mlajšim bolnicam z rakom dojke.

Večina rakov dojk v starostni skupini 65 let in več je hormonsko pozitivnih (ali pozitivnih na hormonske receptorje). Ta vrsta raka je običajno manj agresivna ter se počasneje razvija in širi kot druge vrste raka dojke.

Če je rak odkrit zgodaj, je operacija običajno prva obrambna linija. Mastektomija ni vedno potrebna, če je mogoče uspešno izvesti lumpektomijo. Lumpektomija je običajno uspešna, če je tumor manjši od 2 cm v premeru. Kirurgija običajno odpravi potrebo po ostrih, dolgotrajnih ali celo strupenih kemoterapevtskih zdravljenjih.

Kakšna je stopnja preživetja pri starejših bolnicah z rakom dojke?

Z napredkom, ki je bil dosežen pri zdravljenju raka dojke, večina bolnic, tudi starejših, ki zbolijo za rakom dojke, preživi. Ker je večina primerov raka dojke pri starejših bolnicah pozitivnih na hormonske receptorje, raste počasi. Upoštevati je treba tudi dejavnike, kot so omejena socialna podpora, kakovost življenja, prevozne omejitve, demenca, Alzheimerjeva bolezen in pacientove skrbi glede omejene pričakovane življenjske dobe.

Kakšna je napoved raka dojke pri starejših bolnicah?

Zdravljenje raka dojke pri starejših bolnicah je običajno odvisno od bolnikovega splošnega zdravja v času diagnoze. Kirurgija, obsevanje in kemoterapija so lahko težki za bolnika, ki se že spopada z drugimi komorbidnostmi in zdravstvenimi težavami.

Ne glede na to, ali vaš načrt zdravljenja vključuje operacijo, obsevanje ali celo kemoterapijo, je treba upoštevati stanja, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen, kronična obstruktivna pljučna bolezen, Parkinsonova bolezen, kronična ledvična bolezen, druge vrste raka, osteoporoza in vsa stanja, ki oslabijo imunski sistem. Vse to je treba natančno analizirati, preden se lahko priporoči ali predpiše agresivno zdravljenje raka. Ko je popolna analiza opravljena, si lahko bolnik in zdravnik ogledata možnosti zdravljenja, ki so najbolj primerne za vsakega posameznega bolnika.

vir; Foto: Freepik; Senior24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja