Raziskava odkriva povezavo med visokimi nivoji niacina in srčnimi boleznimi
V nedavni študiji, objavljeni v ugledni reviji Nature Medicine, so raziskovalci odkrili, da so visoke ravni niacina – znanega tudi kot vitamin B3 – lahko povezane z večjim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni. Ta vitamin, ključen za zdravje človeka, se naravno nahaja v mesu, ribah, oreščkih ter obogatenih žitih in kruhu.
Raziskovalci iz klinike Cleveland pod vodstvom dr. Stanleyja Hazena so v svoji večdelni študiji analizirali krvne vzorce 1162 pacientov, ki so bili ocenjevani za srčne bolezni. Rezultati so pokazali, da prisotnost visokih ravni niacina lahko sproži vnetje in poškoduje krvne žile, kar posledično povečuje tveganje za srčne napade, možganske kapi in celo smrt.
Zanimivo je, da so v preteklosti zdravniki predpisovali niacin kot sredstvo za izboljšanje ravni holesterola pred razvojem statinov. Vendar pa so danes Američani izpostavljeni visokim količinam niacina predvsem zaradi obogatenih živil, kot so moka in žita. To izhaja iz praks, ki so se začele v 1940-ih letih, ko so znanstveniki odkrili, da nizke ravni niacina lahko vodijo do pelagre, potencialno smrtonosne bolezni.
Priporočila za prehrano in dodatke
Dr. Hazen opozarja, da povprečna oseba trenutno ne bi smela uživati dodatkov niacina, saj nove študije kažejo, da prekomerno uživanje tega vitamina lahko poveča tveganje za srčno-žilne bolezni. Priporočeni dnevni vnos niacina je 16 miligramov za moške in 14 miligramov za ženske, ki niso noseče, a približno ena četrtina Američanov presega te količine.
Dodatne “potrditvene” študije, ki so vključevale 3.163 odraslih iz ZDA in Evrope, so potrdile, da je produkt razgradnje niacina, imenovan 4PY, prediktor za prihodnje srčno-žilne incidente. Ti rezultati odpirajo potencial za razvoj novih terapij, ki bi lahko zmanjšale vnetje in posledično tveganje za kardiovaskularne dogodke.
Dr. Robert Rosenson, direktor presnove in lipidov zdravstvenega sistema Mount Sinai v New Yorku, in dr. Amanda Doran, docentka medicine na oddelku za kardiovaskularno medicino na Medicinskem centru univerze Vanderbilt, oba poudarjata pomen teh odkritij. Rosenson upa, da bodo ta nova spoznanja vplivala na živilsko industrijo in vodila do manjše uporabe niacina v izdelkih, medtem ko Doran izpostavlja, kako študija združuje klinične, genetske in eksperimentalne podatke za boljše razumevanje povezav med niacinom in srčno-žilnimi boleznimi.
[Vir: NBC News]; Senior24; Foto: Freepik