To so najbolj bizarni simptomi, da vam primanjkuje železa

Pravo pomanjkanje železa poteka v treh stopnjah, pri čemer najhujša med njimi prinaša nevarno stanje znanstveno znano kot anemija. Železo, ki je ena najpomembnejših sestavin v prehrani, igra ključno vlogo pri dostavi kisika v telesna tkiva. Na žalost se večina ljudi ne zaveda, da jim primanjkuje tega ključnega minerala.

“Pomanjkanje železa je najpogostejše pomanjkanje mikrohranil po vsem svetu,” pravi registrirana dietetičarka Kelly Pritchett, ki je tudi docentka za športno prehrano na univerzi Central Washington.

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je skoraj polovica od 1,62 milijarde primerov anemije na svetu, posledica pomanjkanja železa. Anemija, stanje, ki je značilno po pomanjkanju zdravih rdečih krvničk, postaja vedno večji problem, zlasti med nosečnicami, majhnimi otroki, ženskami z obilnimi menstruacijami, krvodajalci ter med vegetarijanci in vegani.

Anemija je najhujša stopnja pomanjkanja železa, ki lahko povzroči številne neprijetne simptome, vključno s kronično utrujenostjo, omotico, bledo kožo in težkim dihanjem. Telo pa lahko tudi na bolj nenavaden način sporoča pomanjkanje železa.

Nenavadni simptomi

Ena od teh nenavadnih sporočil je hrepenenje po nenavadnih stvareh, ki niso hrana. To stanje, imenovano “pika,” se pogosto pojavi pri nosečnicah, majhnih otrocih in celo pri starejših. Če se znajdete v tej skupini, je morda čas za povečanje vnosa železa.

Še en nenavaden simptom je stanje nohtov. Krhki in žličasti nohti lahko kažejo na pomanjkanje železa. Žličasti nohti so še posebej zgovorni, saj postanejo tanjši, robovi se obrnejo navzgor, in noht lahko celo poči. Če imate takšne težave z nohti, obiščite zdravnika, saj bi to lahko bilo posledica pomanjkanja železa.

Suhe in razpokane ustnice so tudi simptom, na katerega ne bi smeli pozabiti. Če so vaše ustnice pogosto suhe in razpokane, po izključitvi drugih vzrokov, razmislite o pomanjkanju železa. Pomanjkanje železa lahko privede do razpok, imenovanih angularni heilitis, ki lahko povzročijo težave pri prehranjevanju, smehu in govorjenju.

Sindrom nemirnih nog, ki se kaže v nenehnem občutku želje po premikanju nog, je še en neprijeten simptom, ki se lahko poveže s pomanjkanjem železa. Raziskave kažejo, da je pri ljudeh s pomanjkanjem železa pogostejši ta sindrom, ki ga spremljajo občutki, kot so pekoč občutek in mravljinčenje v nogah.

Nenavaden simptom pomanjkanja železa je tudi otekel jezik, imenovan atrofični glositis. Ta simptom je precej redkejši, a še vedno pomemben. Oteklina na jeziku lahko povzroči težave pri žvečenju, požiranju in govorjenju.

Eden od najbolj bizarnih simptomov pomanjkanja železa je hrepenenje po ledu, znan tudi kot pagofagija. To željo, ki ni povezana s hrano, pogosto opažajo ljudje s pomanjkanjem železa.

Če prepoznate katerega od zgoraj navedenih simptomov, je priporočljivo, da obiščete zdravnika in se posvetujete glede morebitnega pomanjkanja železa. Ne pozabite, da lahko prekomerno uživanje železa povzroči tudi neprijetne stranske učinke, zato se vedno posvetujte z zdravnikom pred jemanjem dodatkov železa. Medtem pa poskrbite, da bo vaša prehrana vsebovala živila, bogata z železom, kot so meso, ribe, zelenjava, prigrizki in začimbe, ter jih kombinirajte z živili, bogatimi z vitaminom C, da izboljšate absorpcijo železa.

vir; Foto:Portal24 (AI)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja