Zelenski poziva k pristopnim pogajanjem, Orban vztraja pri nasprotovanju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes na dvodnevnem vrhu voditeljev držav članic Evropske unije (EU) pozval k začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino ter opozoril na nujnost preprečevanja “zadovoljnega nasmeha” ruskega predsednika. V nagovoru prek video povezave je Zelenski voditelje EU prosil, naj ne izdajo ljudi in njihove vere v Evropo.

Na vrhu, kjer sta bili glavni temi razprave širitev EU in revizija proračuna, se odloča o prihodnosti Ukrajine. Kijev pričakuje zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj, proračun pa predvideva obsežen paket v vrednosti 50 milijard evrov za Ukrajino.

Madžarski premier Viktor Orban je izrazil nasprotovanje začetku pogajanj in omenjenemu finančnemu paketu. Zelenski je poudaril, da je danes ključen trenutek za odločitve, ki bodo zaznamovale prihodnost Evrope. Dodal je, da ruski predsednik Putin ni pridobil podpore na bojišču v Ukrajini niti pri prizadevanjih za delitev in oslabitev Evropejcev. Opozoril je, da bi odobritev negativnega odnosa Moskve do Ukrajine imela resne posledice za celotno Evropo.

Zelenski je pozval voditelje EU, naj potrdijo začetek pristopnih pogajanj zdaj in marca prihodnje leto potrdijo pogajalski okvir za Ukrajino.

Orban vztraja pri svojem nasprotovanju pristopu Ukrajine k EU in finančni pomoči. Predlaga preložitev odločitve za najmanj šest mesecev, do evropskih volitev. To stališče bi lahko povzročilo dolgotrajno razpravo na vrhu EU.

Kljub zapletenim razmeram pa Evropska komisija nakazuje, da so izpolnjeni šest od sedmih predpogojev za začetek formalnih pristopnih pogajanj.

Predsednik Zelenski se je trudil za izboljšanje odnosov s Madžarsko, sprejel zakon o pravicah manjšin in nov protikorupcijski zakon, ki je v skladu z zahtevami EU. Vendar pa ostaja nejasno, kako se bo razpletla ta zahtevna situacija in kako bo vplivala na prihodnost Ukrajine in EU.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja