Življenje med zelenjem podaljša biološko starost!

Znanstveniki so dolgo raziskovali blagodejne učinke življenja v naravi na človeško telo, od izboljšanja duševnega zdravja do krepitev srca in imunskega sistema. Nova raziskava, ki jo je nedavno izvedla univerza North Carolina State University, razkriva fascinantno povezavo med bivanjem v okoljih z obilo zelenja in mlajšo biološko starostjo.

Študija, ki je zajela 7.827 udeležencev in njihova okolja, je prinesla presenetljive ugotovitve. Tisti, ki živijo na območjih z veliko parki, vrtovi, drevesi in drugo vegetacijo, imajo daljše telomere, ki so povezani z dolgoživostjo. Parametri so struktura na koncih kromosomov, ki se skrajšujejo s vsako celično delitvijo, kar označuje biološko starost.

“Študija je bila poskus količinske opredelitve koristnih učinkov zelenih površin na celični ravni,” je pojasnil socialni ekolog Aaron Hipp. Presenetljivo je, da so pozitivni učinki zelenih površin ostali nespremenjeni ne glede na raso, ekonomski status ali življenjski slog udeležencev, vključno s kajenjem ali uživanjem alkohola.

Življenje v zelenem okolju podaljša biološko starost

Parametri so pomemben kazalnik biološke starosti in so podvrženi vplivom različnih dejavnikov, kot je stres. Zelenje v okolju zmanjšuje raven stresa, ščiti pred ekstremnimi temperaturami, zmanjšuje onesnaženost zraka in hrupa ter spodbuja telesno dejavnost in socialne interakcije.

Raziskovalci so celo izračunali, da bi lahko življenje v zelenem okolju podaljšalo biološko starost za impresivnih 2,2 do 2,6 leta. Kljub temu pa se je izkazalo, da narava svojih koristi ne more zagotoviti v območjih z onesnaženim zrakom.

Poleg tega so raziskovalci opazili, da vpliv naravnega okolja ni bil tako izrazit pri ženskah, kar nakazuje, da imajo lahko dodatna tveganja za bolezni ali stres pomembnejšo vlogo pri dolžini telomer.

Raziskava z naslovom “Razmerje med izpostavljenostjo zelenim površinam in dolžino telomer” je bila objavljena v ugledni reviji Science of the Total Environment. To odkritje odpira nova vrata za razumevanje povezave med človekom in naravo ter ponuja še en razlog, zakaj je bivanje v naravi tako blagodejno za naše zdravje.

vir; Foto: Pexels; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja