Kakšen je priporočeni vnos natrija za starejše odrasle?

V luči naraščajočih zdravstvenih skrbi, povezanih s previsokim vnosom natrija, strokovnjaki za prehrano posebej opozarjajo starejše odrasle, naj zmanjšajo svoj dnevni vnos. Poudarjajo, da večina natrija v ameriški prehrani ne izvira neposredno iz dodajanja soli k hrani, temveč je dodan med predelavo ali pripravo živil.

Priporočeni dnevni vnos natrija za osebe, stare 51 let in več, je omejen na 2.300 mg, kar je ekvivalentno približno eni čajni žlički soli. Ta količina vključuje natrij, ki se dodaja med proizvodnjo živil, kuhanjem in tudi tistim, ki ga posamezniki dodajo sami med obroki. Za tiste z visokim krvnim tlakom ali predhipertenzijo pa se priporoča še strožja omejitev, in sicer na 1.500 mg natrija na dan, kar znaša približno 2/3 čajne žličke soli.

Strokovnjaki svetujejo pripravo obrokov doma z minimalno uporabo predelane hrane ali dodane soli, kar omogoča boljši nadzor nad zaužitim natrijem. Predlagajo tudi zmanjšanje uporabe soli pri kuhanju in izogibanje dodajanju soli preden poskusite jed. Za lažji prehod na manjši vnos natrija priporočajo postopno uvajanje teh sprememb, kar bo pomagalo prilagoditi okusne brbončice na manj slano hrano.

Iskanje živilskih izdelkov z oznakami, kot so “nizka vsebnost natrija”, “neslano”, “brez dodane soli”, “brez natrija” ali “brez soli”, in pozorno branje oznak s podatki o hranilni vrednosti lahko dodatno pomaga pri zmanjševanju vnosa natrija. Pomaga tudi, da v svojo prehrano vključite več sveže zelenjave in sadja v prehrano, ki sta naravno revna z natrijem in bogata s kalijem, ter zmerno uporabo omak in prelivov lahko prav tako prispeva k boljšemu zdravstvenemu stanju.

[Vir: NIH]

Foto: Freepik

Senior24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja