Prehrana in črevesno zdravje: Kaj uživati po 40. letu
Sprememba prehrane lahko pomembno vpliva na zdravje črevesja in prebavo. Strokovnjaki priporočajo, da posamezniki, ki so že dopolnili 40 let, pogosteje uživajo sadje in zelenjavo, bogato z antioksidanti, probiotiki in vlakninami. Dr. Brynna Connor, dr. med., je izpostavila nekaj živil, ki so še posebej koristna za zdravo prebavo in zdravje črevesja.
1. Jagode
Jagode, bogate z vlakninami, vitamini in antioksidanti, podpirajo zdravje prebavnega sistema. Spodbujajo redno odvajanje blata in preprečujejo zaprtje. Vsebnost vlaknin v jagodah pomaga tudi pri občutku sitosti in uravnavanju telesne teže. Poleg tega vsebujejo prebiotike, ki podpirajo rast koristnih črevesnih bakterij.
“Jagode so sadje, naravno bogato z vlakninami, ki pomagajo prebavnemu sistemu absorbirati več hranil, hranijo dobre črevesne bakterije in preprečujejo zaprtje. Poleg tega so odličen vir vitamina C in antioksidantov,” pravi dr. Connor za SheFinds.
2. Borovnice
Borovnice so znane po svojem bogatem okusu in številnih koristih za zdravje. Polne so antioksidantov, vitaminov in prehranskih vlaknin, kar jih naredi odlično živilo za dobro prebavo.
“Borovnice vsebujejo spojine, imenovane antocianini, ki lahko zmanjšajo tveganje za bolezni srca in sladkorno bolezen. Poleg tega pomagajo pri presnovi, hujšanju in zmanjšujejo vnetja,” pravi zdravnica.
3. Špinača
Špinača nudi številne koristi za zdravje črevesja in prebavo. Polna je vlaknin, vitaminov in bistvenih hranil, ki podpirajo pravilno prebavo in preprečujejo napenjanje. Vsebnost vlaknin pomaga ohranjati sitost, kar lahko prispeva k uravnavanju telesne teže.
4. Rdeča pesa
Pesa je pogosto spregledana, vendar ponuja številne koristi za zdravje. Bogata vsebnost vlaknin pomaga pri prebavi, zmanjšuje napenjanje in nelagodje. Pesa je polna hranil, kot sta folat in mangan, ki podpirajo zdravje črevesja in izboljšujejo prebavne procese. Naravni antioksidanti v pesi pomagajo tudi pri boju proti vnetjem v črevesju.
“Pesa je eno izmed superživil, ki se pogosto spregleda. Vključitev pese v prehrano lahko znatno izboljša zdravje črevesja in pomaga pri prebavi. Ta zelenjava ima številne protivnetne lastnosti, saj je odličen vir betalaina, pigmenta, ki vsebuje dušik in daje pesi značilno barvo. Pesa je tudi bogata z nitrati,” je zaključila dr. Connor.
Senior24; Foto: Freepik