Starost in Alzheimerjeva bolezen: Ključne navade za zmanjšanje tveganja demence

V Sloveniji z Alzheimerjevo boleznijo živi približno 38.000 ljudi, kar naj bi se po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v prihodnjih desetletjih znatno povečalo. Ta zaskrbljujoča statistika poudarja pomembnost raziskav in preventive, saj je starost najpomembnejši dejavnik tveganja, ki ga ne moremo nadzorovati.

Čeprav znanstveniki še vedno raziskujejo vzroke Alzheimerjeve bolezni in razloge, zakaj ženske razvijejo bolezen v večjem številu, lahko življenjske navade igrajo pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja. To pomeni, da lahko sami prevzamemo del odgovornosti za zdravje naših možganov.

Vpliv vadbe na zmanjšanje tveganja za demenco

Ena od ključnih navad, ki lahko znatno zmanjša tveganje za demenco, je vadba. Študija, izvedena na skoraj 650.000 veteranih, je pokazala, da so tisti, ki so redno vadili, imeli 33 odstotkov manjše tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni in sorodnih motenj. Kardiorespiratorna kondicija je torej povezana z nižjo verjetnostjo demence v starosti.

Dr. Jessica Caldwell, nevropsihologinja na kliniki Cleveland in direktorica Centra za preprečevanje Alzheimerjeve bolezni pri ženskah, poudarja, da vsaj 150 minut zmerne intenzivnosti vadbe na teden prinaša najboljše rezultate za zdravje možganov. Te smernice se ujemajo tudi s priporočili Ameriškega združenja za srce za boljše zdravje srca, kar dodatno potrjuje pomembnost redne telesne aktivnosti.

Prilagoditev vadbe glede na starost in fizično kondicijo

Dr. Caldwell pojasnjuje, da lahko mlajši ljudje ali tisti, ki so bili fizično aktivni skozi vse življenje, dosežejo še večje koristi z intenzivnejšo vadbo ali daljšim časom vadbe. Vendar opozarja, da je pri starejših pomembno uravnotežiti telesno pripravljenost in preprečevanje poškodb.

Za tiste, ki se šele začenjajo ukvarjati s fitnesom ali imajo težave z mobilnostjo, so primerne tudi manj intenzivne vadbe. Študija iz leta 2022 je pokazala, da lahko že majhne količine lahke telesne aktivnosti pri starejših odraslih zmanjšajo verjetnost demence. Celo 4.000 korakov dnevno lahko zmanjša tveganje za demenco za 25 odstotkov.

Plavanje je ena od odličnih alternativ za starejše ali tiste z omejeno mobilnostjo. Kot pravi dr. Caldwell, je plavanje vaja, ki zmanjša tveganje padcev in je manj obremenjujoča za sklepe. Voda podpira telo, kar zmanjšuje tveganje poškodb in omogoča varnejše izvajanje vadbe.

Druge navade za zniževanje tveganja za demenco

  1. Dovolj spanja: Dober spanec je ključnega pomena za zdravje možganov. Dr. Caldwell svetuje, da si prizadevate za redno spalno rutino, se izogibate uporabi elektronskih naprav pred spanjem in preverite, ali je vaša spalnica temna in tiha. V primeru težav s spanjem je lahko koristna tudi kognitivno-vedenjska terapija.
  2. Prehrana: Možgani potrebujejo dobro prehrano. Priporočljivo je zmanjšati vnos predelane hrane in povečati uživanje polnovredne hrane, kot so zdrave maščobne ribe, zelena listnata zelenjava, sadje, oreški in oljčno olje. Dieta MIND, ki združuje sredozemsko prehrano in DASH dieto, je znanstveno podprta za izboljšanje kognitivne odpornosti.
  3. Mentalna vadba: Mentalna aktivnost je prav tako pomembna kot telesna. Študija iz leta 2023 je pokazala, da dejavnosti, ki izzivajo možgane, kot so križanke, šah in dnevnik, zmanjšujejo tveganje za demenco. Pomembno je, da se ukvarjamo z zahtevnimi miselnimi nalogami, ki zahtevajo pozornost in zanimanje.

Kljub temu da staranje prinaša povečano tveganje za Alzheimerjevo bolezen, lahko z zdravim življenjskim slogom znatno zmanjšamo to tveganje. Redna vadba, zdrava prehrana, dober spanec in mentalna stimulacija so ključni dejavniki, ki prispevajo k boljšemu zdravju možganov in zmanjšujejo tveganje za demenco. Pomembno je, da sprejmemo te navade že danes in tako prispevamo k boljši kakovosti življenja v prihodnosti.

[Vir: Parade]; Portal24; Foto: Freepik

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja